Jezik

eng

Pratite nas

Održana završna konferencija 48. FEST-a

Na završnoj konferenciji za novinare, predstavnici FEST-a i CEBEF-a sumirali su utiske deset festivalskih dana i najavili šta nas očekuje u budućnosti. 

Na početku konferencije saopštene su dve nezvanične nagrade: Nagrada Dinko Tucaković Fipresci žirija otišla je filmu Ponašajte se kao odrasli Koste Gavrasa. Kvir nagradu festivala Merlinka dobio je Filipo Menegeti za film Nas dve. 

Ivan Karl, gradski sekretar za kulturu i predsednik odbora FEST-a, istakao je da je zadovoljan, i da je ovogodišnji festival postavio kalup kako treba da se radi i u narednim godinama, te da je pronađen dobar balans između takmičarskog programa i ostalih celina festivala. 

Karl je najavio da će se u septembru ove godine obeležiti 50 godina od osnivanja FEST-a, a tim povodom u Skupštini Grada će biti priređena svečanost na kojoj će se dodeliti 50 plaketa, takozvanih FEST-ovih 50, čime će početi obeležavanje pola veka festivala koje će kulminirati 2022.

On je takođe saopštio da je Komisija za zaštitu spomenika prihvatila inicijativu koja je došla sa FEST-a da jedna ulica u Beogradu ponese ime Milutina Čolića.

Jugoslav Pantelić, umetnički direktor festivala, izjavio je da je više nego zadovoljan: “imali smo sjajne goste, otkrili smo neke nove autore, gledali filmove, razmenjivali iskustva, i uradili sve ono što je potrebno uraditi kad je u pitanju jedan praznik filma.” Istakao je veliko zadovoljstvo što je publika i kritika prepoznala neke filmove, između ostalog filmove malih kinematografija, jer to jeste satisfakcija onoga ko te filmove bira. 

Damir Handanović, v.d. direktora CEBEF-a, zahvalio se Jugoslavu na odličnoj selekciji filmova, i svim zaposlenima u CEBEF-u koji su učestvovali u organizaciji. Pomenuo je da je FEST svake godine sve bolji i bolji, i da je posebno zadovoljan što se organizuje mnogo humanitarnih akcija i što se CEBEF ponaša društveno odgovorno.

Darja Bajić, glavna producentkinja festivala, zahvalila se celom timu koji je organizovao ovogodišnji FEST, uključujući i velikom broju volontera, kao i svim partnerima koji su pomogli realizaciju festivala. 

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves