Jezik

eng

Pratite nas

ŽIRI GLAVNOG TAKMIČARSKOG PROGRAMA

Žiri

SEBASTIJAN KAVACA 
GLUMAC, SLOVENIJA, PREDSEDNIK ŽIRIJA

Sebastijan Kavaca (1973) je slovenački pozorišni, filmski i TV glumac. Godine 1992. upisao je glumu na Akademiji za pozorište, film i TV pri Univezitetu u Ljubljani. Stipendiju Evropske filmske akademije za masteklas Glumci - Reditelji - Interakcija, koji je vodio belgijski filmski reditelj Andre Devlo na Evropskom filmskom koledžu u Ebeltoftu u Danskoj, dobio je 1995. godine. Između 1992. i 2003. radio je sa nekoliko veoma važnih profesora glume širom sveta. Odigrao je više od 70 uloga u pozorištu i preko 60 pred kamerama. Naša TV publika gledala ga je u serijama Montevideo vidimo se, Senke nad Balkanom i Besa. Za ulogu u filmu Ederlezi Rising Lazara Bodrože osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu na FEST-u 2018. godine. 

DANA BUDISAVLJEVIĆ
REDITELJKA, HRVATSKA

Dana Budisavljević je rođena u Zagrebu 1975. godine. Diplomirala je na Odseku za filmsku i TV montažu Akademije dramskih umetnosti u Zagrebu. Radila je kao montažerka, asistentkinja produkcije i organizatorka filmskih festivala. Kao rediteljka debitovala je dokumentarcem Sve 5! (2004), a širu popularnost stekla je porodičnim filmom o autovanju (coming out) Nije ti život pjesma Havaja (2012). Producirala je dokumentarni serijal Betonski spavači Saše Bana, filmove Lijepo mi je s tobom, znaš Eve Kraljević, Onda vidim Tanju Juraja Lerotića i druge. Dnevnik Diane Budisavljević je njen prvi autorski dugometražni film. Premijerno je prikazan na Filmskom festivalu u Puli 2019, gde je osvojio šest nagrada. To je prvi film koji je u 66 godina dugoj istoriji Pulskog festivala osvojio nagrade žirija, kritike i publike, a ujedno i prvi film jedne autorke koji je osvojio Veliku Zlatnu arenu za najbolji film. 

NATAŠA NINKOVIĆ
GLUMICA, SRBIJA

Nataša Ninković je prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu. Diplomirala je glumu u klasi prof. Vladimira Jevtovića na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Igrala je veliki broj uloga u vodećim pozorištima u Beogradu (Ukroćena goropad, Heda Gabler, San letnje noći, Ričard III, Idiot, Nora, Gospođica, Selestina). Dobitnica je prestižnih pozorišnih i filmskih nagrada, kako u zemlji tako i u inostranstvu. Mnogobrojne uloge ostvarila je na filmu, od koji su najpoznatiji: Spasitelj, Profesionalac, Ivkova slava, Smrt čoveka na Balkanu, Klopka, Made in YU, Stado, Ajvar, Hitna pomoć. Igrala je i na televiziji, a izdvajaju se serije: Ranjeni orao, Folk, Cvat lipe na Balkanu, Jagodići, Ulica lipa, Ubice mog oca, Senke nad Balkanom. Osvojila je mnoge nagrade za pozorišna i filmska ostvarenja.

KLEMENS ŠIK /
GLUMAC, NEMAČKA

Klemens Šik je rođen 1972. u Tibingenu, u Nemačkoj. Studirao je glumu na Berlinskoj dramskoj školi. Postao je poznat u svetu zahvaljujući ulozi Krata u filmu iz serijala o tajnom agentu 007, Džejmsu Bondu - Kazino Rojal i danas je jedan od najzaposlenijih glumaca u Nemačkoj. Igrao je u filmovima Neprijatelj pred vratima, Zločin na talasima, Plaža budućnosti, Brži od najbržih i Četiri kralja. Trenutno igra u popularnoj TV seriji Arktički krug, u kojoj tumači glavnu ulogu. Nedavno je snimio dva filma za Netfliks - Serđo i Kidnapovanje Stele.  

NIKOLA LJUCA
REDITELJ, SRBIJA

Nikola Ljuca je rođen 1985. u Beogradu, gde je završio filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti. Njegovi kratki filmovi Četvrtak, Narednik i Scene sa ženama prikazivani su na brojnim međunarodnim i domaćim festivalima, na kojima su osvajali nagrade. Polaznik je Sarajevo talent kampusa, Berlinale skript stejšna i Filmske akademije u Lokarnu. Radio je kao asistent režije i video umetnik na velikom broju filmova, predstava i projektima savremene umetnosti. Selektor je međunarodnog festivala kratkog igranog filma Bašta fest. Njegov prvi dugometražni igrani film Vlažnost imao je svetsku premijeru na Berlinskom filmskom festivalu, u programu Forum 2016, nakon čega je otvorio FEST i osvojio većinu nacionalnih filmskih nagrada, među kojima i za najbolju režiju, a zatim učestvovao na više od 20 međunarodnih festivala. Trenutno snima dugometražni dokumentarni hibrid Topli film i razvija novi igrani projekat.  

ŽIRI PROGRAMA FEST FOKUS

Žiri

DAMIR ŠEHANOVIĆ
NOVINAR I TV UREDNIK, BOSNA I HERCEGOVINA

Damir Šehanović je rođen 1971. u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Novinarstvom je profesionalno počeo da se bavi 1992. na lokalnoj televiziji FS3, gde je uređivao i vodio muzičke sadržaje i sadržaje iz sveta kulture. Nakon regionalno popularne emisije Fanta Hip Hop Drop Top 20, emitovane na TV Tuzla i mreži Open Broadcast Network, 2002. započinje serijal DAMAR, u kojem je kroz sedam sezona ugostio više od stotinu muzičara, umetnika, sportista, glumaca... Tokom TV karijere uređivao je i vodio TV show Kod kuće je najbolje ... sa Damirom Šehanovićem, Velika imena malih ekrana, bio domaćin Crvenog tepiha Sarajevo Film Festivala. Diplomirao je i magistrirao na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Tuzli. Nakon odbrane magistarskog rada na temu Strategije i tehnike celebrity odnosa s javnošću u ex jugoslovenskom kulturološkom prostoru odlučio je da svoja TV iskustva i akademska znanja ukoriči u knjigu Biti Celebrity, objavljenu 2016. godine. Poslednjih osam godina radi kao konsultant za komunikaciju i odnose s javnošću u međunarodnim finansijskim organizacijama. Doktorske studije pohađa na Bordeaux Montaigne University u Francuskoj, gde piše rad na temu filmskih festivala u regionu kao kanalu komuniciranja u kulturnoj diplomatiji.   
 

DUŠAN ZORIĆ
REDITELJ, SRBIJA

Dušan Zorić (1992) je diplomirao filmsku režiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Njegov kratki dokumentarni film Ljubav (2017) premijerno je prikazan na filmskom festivalu Visions Du Reel u Nionu, a kratki igrani film Strano telo (2018) imao je svetsku premijeru u takmičarskom programu Horizonti filmskog festivala u Veneciji, posle čega je prikazan na FEST-u. Trenutno snima svoj debitantski film pod nazivom Metamorfoze.   
 

MOMIR MILOŠEVIĆ
REDITELJ, SRBIJA

Momir Milošević je rođen 1989. u Beogradu. Diplomirao je na Londonskoj filmskoj akademiji 2011. godine. Njegov debitantski dugometražni film Otvorena (2016), iščašena horor drama, dobio je priznanja i od kritičara i od festivalske publike, Premijerno je prikazan na 44. FEST-u, a zatim je ušao u zvaničnu bioskopsku distribuciju.   
 

ŽIRI NAGRADE KRITIČARA „NEBOJŠA ĐUKELIĆ”

Žiri

SANDRA PEROVIĆ
FILMSKI KRITIČAR, SRBIJA, PREDSEDNIK ŽIRIJA

Sandra Perović je dugogodišnji urednik u Redakciji filmskog i serijskog programa Radio Televizije Srbije, novinar, filmski kritičar, autor emisija o filmu Velika iluzija, Hronika FEST-a i Festivala autorskog filma, kao i velikog broja specijala posvećenih pokretnim slikama i njihovim stvaraocima. Kroz svet sedme umetnosti gledaoce Javnog medijskog servisa Srbije vodi više od dve decenije - od najprestižnijih međunarodnih filmskih festivala, do najvažnijih filmskih događaja u zemlji i regionu. Učestvovala je u radu Međunarodnih žirija kritike FIPRESCI na festivalima u Kanu, Veneciji i Berlinu. Bila je član Odbora FEST-a od 2009. do 2014. godine. Član je Upravnog odbora Filmskog Centra Srbije, u čijem sastavu je radila i od 2010. do 2013. godine. Dobitnik je nagrade „Kapetan Miša Anastasijević”. Uradila je više od 300 ekskluzivnih intervjua sa najznačajnijim svetskim imenima poput Olivera Stouna, Kloda Šabrola, braće Tavijani, Kena Louča, Dejvida Linča, Andžeja Vajde, Takešija Kitana, Andreja Končalovskog, Majkla Kejna, Entonija Hopkinsa i Šona Konerija.   
 

ALEKSANDAR S. JANKOVIĆ
FILMSKI KRITIČAR, PROFESOR, SRBIJA

Dr Aleksandar S. Janković (1970) je profesor Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, na predmetima Istorija filma, Istorija srpskog i jugoslovenskog filma i Pop kultura. Objavljivao je naučne radove i više puta učestvovao na konferencijama u zemlji i inostranstvu. Već 30 godina radi kao filmski i rok kritičar u medijima u zemlji i inostranstvu. Autor je dve knjige o filmu: Dug i krivudav put (2009/2011) i Redefinisanje identiteta: Istorija, zablude, ideologije u srpskom filmu (2017).   
 

SAŠA RADOJEVIĆ
SCENARISTA I REDITELJ, SRBIJA

Saša Radojević je rođen u Beogradu. Diplomirao je na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu. Pisao je scenarije za dokumentarne TV serije i kratke filmove. Objavio je više studija o filmu, kao i roman Divlje senke (2002). Bio je asistent režije Teu Angelopulosu na snimanju filma Odisejev pogled (1995). Koautor je scenarija za dugometražne igrane filmove Zemlja istine, ljubavi i slobode (2000), Jug jugoistok (2005), Doktor Rej i đavoli (2012) i Petlja (2015), scenarista filma Država (2013) i reditelj i scenarista filmova Poljupci (2004), Narcis i Eho (2011), Žigosana (2015), Porodica (2015) i Aleksandra (2019). Dugometražni filmovi na kojima je sarađivao više puta su nagrađivani u zemlji i inostranstvu.   

 

ŽIRI NAGRADE DNEVNOG LISTA POLITIKA „MILUTIN ČOLIĆ”

Žiri

"Politikina" nagrada "Milutin Čolić" za najbolji srpski film biti dodeljena prema odluci tročlanog žirija koji će ove godine raditi u sastavu:

  • Gordan Kičić, glumac,producent i reditelj
  • Ana Maria Rossi, reditelj i  scenarista
  • Dubravka Lakić, filmski kritičar

"Politikina"nagrada koja nosi ime Milutina Čolića, osnivača beogradskog Festa i legendarnog filmskog kritičara "Politike" biće uručena na velikoj sceni Kombank dvorane u noći uručenja svih zvaničnih Festovih nagrada -REDITELJU najboljeg srpskog filma u Festovim programima. "Politikina" nagrada "Milutin Čolić" sastoji se od specijalno za ovu namenu uradjene gravire i diplome. Ovom nagradom "Politika" želi da da svoj doprinos stimulisanju napretka srpskog filma i autora, podršku domaćoj kinematografiji i njenom razvoju.

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves