Jezik

eng

Pratite nas

FILMOVI „OPSTANAK DOBROTE" ROLFA DE HERA I "ZLATO RAJNE" FATIHA AKINA NA 51. FEST-U

Pred akreditovanim novinarima 51. FEST-a reditelj Rolf de Her predstavio je svoj film „Opstanak dobrote” koji gledamo u Glavnom takmičarskom programu.

Her je u Beograd došao neposredno posle Berlinala gde je njegov film otvorio takmičarski program, ali i osvojio nagradu FIPRESCI.

- Projekcija mog filma u Berlinu je bila toliko tehnički savršena i fantastična, publika je bila toliko pažljiva, fokusirana, skoncentrisana na radnju, da mi se čini da neću nikada pogledati ponovo taj film u tako savršenoj izvedbi. Delovalo je da je prvi put film zaokružen, bar sam ja imao takav osećaj- rekao je reditelj Her o utiscima reditelja o prijemu filma u Berlinu.

Prema njegovim rečima vozeći se na planinu koja je oko  sat vremena udaljena od njegove kuće odjednom je video sliku prijatelja Pitera Džiga u kavezu u pustinji i tada je odlučio da je to početak filma.

- Film je, po meni, putovanje, i ako kreće u pustinji, treba da stigne do planine- neveo je on.

Kako Piter Džiga nije mogao da snimi film, krenuo u potragu za zamenom dok nije došao do žene, junakinje filma, kada je pomislio da glavni lik ne mora da bude muškarac.

Koprodukcija Australije, SAD i Kine „Opstanak dobrote” je priča o rasizmu, o tome da postoji optimizam, on je u glavnom liku, jer, kako je De Her kazao, nema poverenja u političare već u pojedince. Radnja filma prati putovanje jedne crne žene, ostavljene u kavezu da umre, koja uspeva da se oslobodi. Od pustinje, preko planine, do grada, ona kreće u potragu za novim početkom.

U odnosu na pandemiju, kako kaže, morao je da napravi agilan film, da se više snima napolju, da ima malu ekipu, da smanji budžet, jer su to bili uslovi za vreme korona virusa, a na ideju da snimi ovaj film je, kako kaže, uticao i pokret „Crni životi su važni“.
- I u Australiji je postojala potreba za protestima, ali zbog korone i zaključavanja svaki protest je bio nezakonit. Sa druge strane, političari su na veoma suptilan način negirali visok rizik od kovida, jer su implicirali da od virusa uglavnom umiru ‘obojeni’ i siromašni, što je bilo manje važno.

Kako je Her naveo, njegov film ima optimizma u glavnoj junakinji.

-Inače ja nemam poverenja u političare da će ikada da nam donesu neko bolje vreme, vidite i sami toliki ratovi po svetu, već se uzdam samo u neke pojedince, imam poverenja u obične ljude koji se trude iz petnih žila da svet učine boljim mestom. Kako? Pa, dovoljan je samo jedan iskren osmeh uz ‘Dobar dan’. Jedna tako mala stvar može da napravi veliku razliku- zaključio je reditelj Rolf de Her.

 „Opstanak dobrote“ gledamo i 4. marta (20h) u Domu omladine i 5. marta (14.30h) u DKC.

U okviru programske celine FEST specijal na FEST je stigao i film "Zlato Rajne" reditelja Fatiha Akina koji je predstavila glumica Mona Pirzad.

Nemačko-iItalijansko-holandska koprodukcija "Zlato Rajne" u režiji tursko-nemačkog reditelja Fatiha Akina prati emigranta iz Iraka koji u Nemačkoj postaje kriminalac. On planira pljačku zlata, ali, kad sve krene naopako, otvaraju mu se druga vrata.

- Velika mi je čast bila da radim sa Fatihom Akinom. Neverovatan je, pravi genije. Veoma koncizan i sažet, ima dar da u nekoliko rečenica, ponekad čak i u jednoj, prenese glumcima ono što želi. Dok sam snimala neke veoma intenzivne scene, učinio je da se osećam potpuno bezbedno", rekla je Pizard kojoj je „Glavom kroz zid“ ovog reditelja omiljeni film ikada.

Kako je navela, bilo joj je važno da svojom ulogom i filmom o izbeglicama otvori oči gledaocima, da postanu svesni sveta oko sebe.

"Zlato Rajne" na FEST-u gledamo i 4. marta u DKC i 5. marta u Domu omladine.

 

 

Galerija