Jezik

eng

Pratite nas

Preminuo je reditelj Goran Paskaljević
Međunarodni filmski festival FEST izražava duboko žaljenje povodom smrti Gorana Paskaljevića, reditelja koji je ostvario nemerljiv doprinos u domaćoj i svetskoj kinematografiji.

Rođen 1947. godine u Beogradu, Paskaljević je diplomirao filmsku režiju na Praškoj filmskoj akademiji. Po završetku studija snimao je dokumentarne i kratke filmove, a kasnije se posvećuje dugometražnom igranom filmu - prvi je bio "Čuvar plaže u zimskom periodu", po scenariju Gordana Mihića, koji mu je doneo Zlatnu arenu za režiju u Puli, a učestvovao je u Glavnom programu čuvenog Berlinskog filmskog festivala. 

Nastavljajući da radi sa velikim žarom i predanošću, nižu se filmovi koji beleže velike uspehe na festivalima širom sveta i ostaju zapamćeni od strane mnogobrojne publike: "Pas koji je voleo vozove", "Poseban tretman", "Varljivo leto 68' ", "Vreme Čuda", "Tuđa Amerika", "Bure baruta" i drugi. Časopis Varajeti svrstao ga je 2001. u pet najboljih režisera godine, pored Lasla Halstroma, Nila Džordana, Stivena Soderberga i Edvarda Janga. U novembru 2007. Paskaljević je odlikovan francuskim Ordenom umetnosti i književnosti. Bio je veliki ljubitelj životinja i angažovao se u oblasti zaštite životinja.

Goran je bio veliki prijatelj FEST-a, predsednik Saveta festivala 2003. godine, a pre samo nekoliko dana pripalo mu je i FEST-ovo priznanje povodom 50. godina od osnivanja, za veliki doprins u razvoju našeg festivala. Poslednji završen film Gorana Paskaljevića "Uprkos magli" srpsku premijeru imao je upravo na FEST-u marta ove godine, kada se i poklonio Festovoj publici nakon projekcije.

Njegovi filmovi ostaju da govore o njegovom talentu, umeću da ispriča priču o 'malom čoveku', oni uspevaju da nas nasmeju, rastuže, da nas nateraju da se zamislimo, da dotaknu najosetljivije predele ljudske duše...  

Sponzori

 
Grad Beograd
 
Ministarstvo kulture i informisanja - Republika Srbija
 
CEBEF - Centar beogradskih festivala
PARTNER
MTS
 
SPONZORI
Knjaz Miloš
 
 
 
 
Tikves